Wartości odżywcze ziemniaków – co mówi nauka?
Ziemniak posiada bardzo dobrej jakości białko ziemniaczane. Białka oraz niezbędne aminokwasy. Dzięki zawartej w nim skrobi ziemniak dodaje energii. Ziemniak to skrobia . Posiada wiele walorów odżywczych, które czynią go pożytecznym pokarmem dla organizmów. Włókna obecne w ziemniakach dają poczucie sytości. Ziemniak zawiera większość wody . Gotowany w wodzie lub na parze ziemniak jest kaloryczny niż makaron czy ryż. Ziemniak zawiera około dwudziestu minerałów. Jest to jeden z niewielu produktów skrobiowych zawierają witaminę C. Dzięki licznym składnikom odżywczym ziemniak przyczynia się do równowagi żywieniowej każdego z nas. Ziemniaka wyróżnia przede wszystkim zawartość witaminy B6, węglowodanów i potasu . Witamina B6 w ziemniakach ma około 0,34 mg w 100 g, to znacznie wyższa proporcja niż wszystkie warzywa. Dzienne zapotrzebowanie to 2 mg. Witamina B6 uczestniczy w produkcji energii i redukcji zmęczenia. Rzeczywiście bierze udział w syntezie różnych związków białkowych takich jak cysteina i homocysteina. Bierze również udział w tworzeniu czerwonych krwinek i regulacji hormonalnej. Zwalczanie i eliminowanie toksyn w tętnicach i mózgu to inne osobliwości pirydoksyny. 100 g ziemniaka zawiera około 363 mg potasu. Minerał ten odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego . Skurcze mięśni wymagają ruchu takich rzeczy jak potas. Ponadto istnieje 5,83 mg wapnia, 17,3 mg magnezu i 20,2 mg sodu . Im więcej spożyjesz tych składników odżywczych, zwiększysz wytrzymałość. 78,3% wody ma na celu odświeżenie i szybką regenerację po wysiłku.
Jak przyrządzać ziemniaki, aby były bogate w białko ?
Ziemniak sam w sobie nie jest kalorycznym jedzeniem, to sposób jego gotowania robi różnicę.
Jeśli jest ugotowany w wodzie lub na parze, jego wartość energetyczna wynosi 80,5 kcal na 100 gramów , co jest dość umiarkowaną wartością (125 kcal dla ugotowanego na sucho niesolonego makaronu, 144 kcal dla niesolonego ugotowanego białego ryżu). Tłuszcze występują w bardzo małych ilościach: tylko 0,3%. Ziemniak jest zatem pokarmem lekkim, odpowiednim do niskokalorycznych przepisów. Spożycie kaloryczne ziemniaków jest oczywiście różne w zależności od przygotowania: frytki i chipsy są 3 lub 4 razy bardziej kaloryczne niż ziemniaki gotowane w wodzie lub na parze. Różnica ta wynika z substancji tłuszczowych (tj. oleju), w których się gotują. Dla lepszej strawności ziemniaka należy gotować go w skórce w wodzie lub parze przez co najmniej 20 do 25 minut. W rzeczywistości obieranie przed gotowaniem usuwa niektóre witaminy i minerały oraz wspomaga ich migrację do podłoża do gotowania.