Makaron jak propozycja dania na obiad jest bardzo ciekawą opcją, ponieważ ma niezwykle elastyczny i wielu przypadkach uniwersalny charakter. Mamy szeroką bazę sosów i produktów jakie możemy w różnorodne sposoby łączyć z makaronem. Zaczynając od klasycznego spaghetti, które wielu z nas uwielbia a z pewnością już uwielbia je znaczne grone Włochów, którzy przecież specjalizują się w makaronowych rewelacjach.
Przyrządzanie makaronu – podstawowe informacje
Do przygotowania spaghetti w gładkiej, niewymagającej dużego wysiłku oraz zapotrzebowania czasowego, klasycznej formie potrzebny nam będzie jedynie cienki makaron, mały koncentrat pomidorowy w słoiczku oraz passata pomidorowa, na przykład w kartonie. Makaron gotujemy ze szczyptą soli w średniej wielkości (albo dostosowanej do ilości porcji, które planujemy przygotować) garnku. W osobnym garnku na małym ogniu rozpuszczamy malutką kosteczkę masła jako naszą bazę i rozprowadzamy po całości dna naszego garnka. Następnie wlewamy z kartonu naszą passatę pomidorową również zależną ilościowo od porcji, które planujemy przyrządzić. Do tego wrzucamy jedną pełną łyżkę koncentratu pomidorowego ze słoiczka i dokładnie mieszamy.
Służy to zagęszczeniu naszego sosu, aby nie był on zbyt rzadki przez samą passatę. Nadal utrzymujemy nasz garnek na małym ogniu. Nasz makaron z drugiego garnka dopasowujemy wedle uznania-gotujemy jako miękki albo al dente-lekko twardawy. Ugotowany makaron odcedzamy za pomocą sitka i zalewamy zimną wodą, aby uniknąć jego sklejenia się. Makaron układamy w misce bądź talerzu, na którym będziemy przygotowywać nasz posiłek do jedzenia. Jeśli nasz sos z drugiego garnka jest już gotowy to polewamy nim gotowy na talerzu makaron. Opcjonalnie doprawiamy na przykład za pomocą oregano albo bazylii. Nasze klasyczne spaghetti jest gotowe do spożycia.Wiele innych makaronowych rewelacji w najprostszych formach zajmuje mniej więcej tyle samo czasu, więc może warto czasem poeksperymentować? Miłośnicy słodkich potraw mogą przygotować podobny makaron, ale zamiast sosu do spaghetti przygotować zblendowany sos z zamrożonych truskawek i śmietany.
Są również inne propozycje dań makaronowych, które zajmują nieco więcej czasu, ale robią rewelacyjne wrażenie, nie są trudne w przygotowaniu i z pewnością smakują również wyśmienicie. Należą do nich wszelkiego rodzaju makarony z kurczakiem, makaron ze szpinakiem, kurczakiem oraz sosem curry i uwielbiane przez wielu spaghetti carbonara z boczkiem. Jak to wspomniane zostało wyżej-makaron ma niezwykle elastyczną formułę, gdyż odpowiednio przygotowany może wkomponować się w wiele różnych propozycji daniowych, które będą odpowiednio sycącą i smakowitą formą obiadu.