Odporność to zdolność organizmu do obrony przed danym atakiem zakaźnym lub chorobą. Jelito jest w sercu naszego systemu obronnego. Środowisko zewnętrzne jest wypełnione wieloma patogenami, które starają się wejść do naszego ciała, aby rosnąć i rozmnażać się. Nasz organizm posiada podwójny system ochrony przed tymi intruzami.
System ochronny tworzony przez bariery fizyczne i chemiczne: skórę, a w szczególności błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Wewnętrzny system ochrony, który obejmuje dużą liczbę specyficznych komórek i molekuł, aby wyeliminować intruzów, którym udało się pokonać zewnętrzne bariery naturalne.
Jelito odgrywa kluczową rolę w układzie odpornościowym. Posiada 3 filary, które działają synergicznie i tworzą ekosystem jelitowy.
Mikrobiota (flora jelitowa) pomaga nam w trawieniu i chroni nas przed „wrogimi” bakteriami poprzez efekt bariery i wzmocnienie układu odpornościowego.
Śluzówka jelitowa, która pokrywa całą ścianę przewodu pokarmowego, stanowi ogromną powierzchnię wymiany między zewnętrzną a wewnętrzną częścią ciała (około 300 m2, odpowiednik kortu tenisowego).
Jelitowy układ odpornościowy zapewnia nie tylko obronę organizmu przed agresorami, ale także tolerancję żywności i bakterii we florze. Około 60% naszych komórek odpornościowych jest skoncentrowanych w jelicie. Sortują one między szkodliwymi bakteriami a tymi, które są, wręcz przeciwnie, korzystne dla zdrowia.
Jak możemy wzmocnić naszą obronę immunologiczną? Podstawowa wiedza
W niektórych produktach spożywczych i roślinach, mikroelementy są bardzo przydatne do wzmocnienia układu odpornościowego:
- probiotyki do jelit w stężonych ilościach i z dostosowanymi szczepami;
- żelazo (kaszanka, wątroba, czerwone mięso…);
- witamina C (czarna porzeczka, pieprz, pomarańcza, kiwi, acerola…);
- cynk (kiełki pszenicy, ostryga…);
- witamina D (olej z wątroby dorsza, tłuste ryby…);
- czarna porzeczka.
Artykuł powstał przy współpracy z sprytneodchudzanie.pl