Słodycze to najbardziej niezdrowe grupa produktów spożywczych. Zawierają wiele cukrów prostych oraz tłuszczów trans. Każdy z nas zdaje sobie sprawę, że mają negatywny wpływ na nasz organizm. Jednak trudno jest się nim oprzeć. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie słodyczy samodzielnie w domu ze zdrowszych półproduktów.
Domowe wypieki i słodycze mają zdecydowanie mniej substancji szkodliwych dla zdrowia.
Prostym i jednocześnie zdrowym sposobem na szybkie zaspokojenie chęci na coś słodkiego są świeże owoce, które poza fruktozą zawierają błonnik oraz wiele składników mineralnych. Gdy przyjdzie chęć na coś słodkiego warto również sięgnąć po suszone owoce i bakalie. Można przygotować mieszankę swoich ulubionych orzechów i owoców. Różnorodność takiego zestawu zapewni organizmowi wielu witamin i składników odżywczych. Szybkim w przygotowaniu pomysłem na słodką przekąskę są pieczone owoce. Upieczone jabłko z cynamonem oraz odrobiną miodu, z pewnością poprawi nastrój. Z masła, miodu, masła orzechowego, płatków owsianych oraz mieszanki ulubionych bakalii i suszonych owoców w szybki sposób można przygotować dietetyczne batoniki. Takie batoniki można zabrać ze sobą do pracy, zapakować dziecku na drugie śniadanie czy sięgnąć po nie jak tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego.
W podobny sposób można przygotować domowe ciasteczka. Pysznym, pożywnym i zdrowym deserem będzie
ryż ugotowany na mleku z musem owocowym. W taki sposób można przygotować również kaszę mannę.
Sposób przygotowania tych deserów i słodkich przekąsek jest szybki i prosty. Nie sprawi problemu nawet osobą które, nie lubią lub nie mają czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Dlatego warto zrezygnować z kupna niezdrowych, tuczących słodyczy i zacząć je przygotowywać w dom u. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwo, żeby je przygotować samodzielnie.
Artykuł powstał przy współpracy z ega.org.pl